Slavonski Brod dobio treću radio postaju

Već se duže vremena šuškalo u gradu kako se otvara treći radio, nakon dva profitna, ovaj puta – neprofitni. Na poziv za iskaz interesa javio se  Radio 92, a svojim potpisom podržalo ih je preko šezdeset mahom pravnih osoba, ali i nekolicina fizičkih. Budući je potrebno skupiti 30 potpisa podrške, ovdje se radi o iznimno velikom interesu mahom brodskih udruga, vjerskih zajednica, obrazovnih institucija i ostalih neprofitnih organizacija.

Vijeće za elektronske medije pak pri dodjeli koncesije pristupa ocjenjivanju ispunjenja programskih uvjeta sukladno važećim kriterijima za davanje koncesija. Prilikom ocjenjivanja lokalnog programa, ocjenjuje se posebno informativni program s obzirom na način proizvodnje i količinu relevantnih vijesti koje ponuđač nudi u svom programu te odabir samih tema,  a vezano uz iskazani javni interes sadržan u studiji opravdanosti koju Vijeće prilaže u natječajnoj dokumentaciji i koja prethodi obavijesti o nadmetanju.

U ocjenjivanju ostalih dijelova programa, a ovisno o području koncesije, vodit će se računa o pluralizmu medija i raznovrsnosti sadržaja dostupnog na području koncesije te će se procjenjivati kvaliteta programa, kreativnost, originalnost i korisnost toga programa za pojedinca i zajednicu. Pozornost će se obratiti na zastupljenost raznovrsnih programskih vrsta kao i uporabu različitih novinarskih formi.

Vijeće će vrednovati programe koji se odnose na:
– ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj
– ostvarivanje ljudskih prava i političkih prava građana te unapređivanje pravne i socijalne države te civilnog društva,
– djecu i mlade ili su namijenjeni djeci i mladima,
– osobe s invaliditetom i posebnim potrebama,
– ostvarivanje ravnopravnosti muškaraca i žena,
– očuvanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta,
– poticanje kulturnog i umjetničkog stvaralaštva,
– kulturu javnog dijaloga,
– razvoj obrazovanja, znanosti, umjetnosti i sporta,
– zaštitu prirode, okoliša i ljudskog zdravlja,
– poticanje medijske pismenosti

te uzimati u obzir do koje je mjere ponuđač već ostvario suradnju sa zainteresiranom javnošću (npr. škole, fakulteti, udruge, grad, županija …) koja je nužna za ostvarivanje predloženog programa. Programi za koje se novi radio u ponudi obvezuje samostalno proizvoditi na području koncesije imaju u procesu ocjenjivanja prioritetan status. Građani grada Slavonskog Broda zasigurno na ovaj način dobivaju radio namjenjen isključivo njima i životu u našem gradu sa naglaskom na lokalno.

Sve ovo rekao nam je Tomislav Goll pokretački duh novog radija, a na radiju će se osim Tomislava naći i još poneki poznati glas ili pero brodskog medijskog prostora.  Radio921 je smješten u Horvatovoj ulici na broju 11.

Izvor: ebrod.net/slavonski-brod/vijest/slavonski_brod_dobiva_tre__u_radio_postaju-4874.html