Stari i (ne)MOĆNI

novi projekt Društva multiple skleroze namijenjen osobama treće životne dobi

Društvo multiple skleroze Brodsko posavske županije na uvodnoj je konferenciji u Slavonskom Brodu predstavilo novi projekt „Stari i (ne)moćni“, vrijedan 105 tisuća kuna čiju će provedbu potpuno financirati Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri  projekta su Dom za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod i Udruga za pravnu pomoć Slavonski Brod.

Opći cilj projekta je poboljšanjem informiranosti o pravima i uslugama iz sustava socijalne skrbi, te uključivanjem u aktivnosti lokalne zajednice smanjiti i spriječiti socijalnu isključenost osoba starije životne dobi u Brodsko-posavskoj županiji.

Specifični ciljevi su poboljšati kvalitetu života za barem 20 starijih osoba s područja Brodsko posavske županije aktivnim uključivanjem u rad zajednice, pružiti besplatnu pravnu pomoć iz područja socijalne skrbi za barem 30 osoba, osigurati pravodobnu i relevantnu informaciju o pravima i uslugama iz sustava socijalne skrbi za starije osobe s područja Brodsko posavske županije, kao i za članove njihovih obitelji.

U okviru projekta realizirat će se edukativne radionice za osobe starije životne dobi, u ovom slučaju štićenike Doma za starije i nemoćne Slavonski Brod, i to za kreiranje i vođenje radijskih emisija tematski i sadržajno namijenjenih upravo osoba treće životne dobi i osobama s invaliditetom.

Također, u radijskom eteru pružat će se i pravna pomoć i savjeotvanje uz suradnju s Udrugom za pravnu pomoć Slavonski Brod, a samu realizaciju radio emisija volonterski će provoditi osobe starije životne dobi koje su sudjelovale u edukaciji. Konkretnu izvršnu platformu edukacijskh radionica i realizaciju radijskih emisija pružit će radio postaja Radio 92FM+ iz Slavonskog Broda.

„Ekipa s Radija 92 FM zaista su veliki enuzijasti koji će i u provedbi ovog projekta potvrditi svoju vrijednost i ulogu o skrbi za najosjetjivijim skupinama građana što i jest jedan od primarnih ciljeva njihova već dvogodišnjeg postojanja i rada. Smatramo da se u ovom projektu radi ne o nemoćnim starim osobama, nego o starima i moćnima, stoga smo i i nazvali projekt ‘Stari i (ne) moćni’. To su naši sugrađani koji su počesto nevidljivi i često se osjećaju izoliranima,  ali su nekoć bili itekako radišni, doprinosili, bili su stručnjaci u svom području rada, imali svoj radni staž. Rekla bih da ćemo kroz ovaj projekt i mi mlađi od njih puno naučiti kroz životne teme koje će oni obrađivati kroz radijske emisije“, istaknula je na uvodnoj konferenciji projektna menadžerica Vikica Lukić, vlansica  Pronova d.o.o, savjetodavne službe za pripremu i provedbu projekata.

„Radio 92 već je dvije godine radio postaja cijele zajednice, otvoren svim skupinama građana, posebno marginaliziranima – osobama s invaliditetom, mladima, nezaposlenima, ali i osobama treće životne dobi. Drago nam je da okolnosti što društvene što političke zapravo stvaraju potrebu provođenja ovakvih projekata. Ono što je cilj našega rada kroz ovaj projekt je uključiti starije osobe u sam način funkcioniranja medija odnosno radio postaja putem edukacije,  s ciljem da oni postanu urednici i novinari radio emisija namijenjenih upravo njihovim životnim interesima. Važno je pri tome istaknuti ono što bi radio i trebao biti, a to je posrednik između osoba starije životne dobi i  institucija od kojih će dobiti potrebne odgovore. Radionice kreću od siječnja 2017. godine tijekom kojih ćemo učiti starije osobe na koji način posredstvom radijskih emisija što konkretnije sažeti ono što oni žele i na ono što ih zanima dobiti pravi i pravodobni odgovor ili rješenje. Realizirat ćemo 28  emisija, 4 emisije mjesečno, o problemima i potrebama osoba starije živote dobi i osoba s invaliditetom, a šira javnost će biti informirana o pravima i uslugama za starije osobe i osobe s invaliditetom,  rekla je voditeljica projekta i glavna urendica programa Radio 92FM Irena Vukas.

Jelena Jovičić, socijalna radnica Doima za starije i nemoćne zahvalila je Društvu multiple skleroze i Radiju 92FM što su Dom izabrali za projektnog partnera. „U našem Domu imamo 230 korisnika, od čega njih 130 aktivnih kroz različite krativne aktivnosti. Upravo će im aktivnosti kroz ovaj projekt u medijskom prostoru puno značiti, da se i njihov glas glasnije čuje. Mnogima od njih se jako teško prilagoditi život u Domu, pa im to olakšavamo idnividualnim i grupnim radom i razgovorima, a imamo i niz aktivnosti radne terapije za naše štićenike“, kazala je Jelena Jovičić.

Predsjednik Društva multiple skleroze Brodsko posavske županije Željko Pudić podsjetio je da društvo postoji od 2002. godine, danas okuplja 92 člana u cijeloj županiji i zapošljava 30 osoba, a od 2005. godine otkako su se počeli pripremati projekti za državne i eruopske fondove, se do danas, realizirali su 42 projekta od kojih su neki od njih još u provedbi. „Korisitli smo i tri trogodišnja programa, institucionalnu pomoć od nacionalnih zaklada, imamo i dva eruopska projekta, to su Radio 92 FM iz IPA programa i projekt Osobni asistenti iz Europskog socijalnog fonda, a na samom radiju smo do sada imali dvadesetak projekata manje vrijednosti. Ovaj projekt Stari i (ne)moćni bit će nam dobar vjetar u leđa i nadamo se da ćemo se pokrenuti u stvaranju još kvalitetnijeg rada ubuduće“, rekao je Pudić.

Ivica Vlašić

Projekt „Stari i (ne)moćni“

Radionice „Kako biti urednik“  i „Radio novinar“

Tijekom siječnja i veljače u Društvu multiple skleroze Brodsko-posavske županije i domu za stare i nemoćne osobe Slavonski Brod održane su dvije od ukupno četiri radionice projekta „Stari i (ne)moćni“ kojega financira  Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade  i socijalnu politiku.

Radionice naziva „Kako biti urednik“  i „Radio novinar“  vodile su Irena Vukas i Anita Opačak Krpan s Radija 92fm.

-Radionice su, uz edukaciju, super način upoznavanja i  druženja. Sad već imamo svoju „redakciju“ i veselimo se realizaciji ideja i tema. Cilj projekta je uz uključivanje starijih osoba i osoba s invaliditetom u društvene aktivnosti,  realizacija 28 radijskih emisija čiji će urednici biti upravo korisnici projekta „Stari i (ne) moćni“ , rekla je voditeljica projekta Irena Vukas.

Nositelj projekta „Stari i (ne)moćni je Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije, a partneri su Dom za stare i nemoćne osobe i Udruga za pravnu pomoć Slavonski Brod.

I.V.

Projekt „Stari i moćni“

Uskoro u eteru Radija 92 fm

Tijekom ožujka i travnja održane su dvije završne radionice kao dio aktivnosti projekta „Stari i (ne)moćni“.   Radionicu  „Od ideje do realizacije emisije“ i „Glazbenu radionicu“ vodili su Tomislav Goll i Irena Vukas.  Projekt u potpunosti financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, nositelj projekta je Društvo multiple skleroze Brodsko- posavske županije, a partneri su Dom za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod i udruga za pravnu pomoć Slavonski Brod. Nakon ove aktivnosti, predviđeno je 28 radijskih emisija, a teme će predlagati upravo korisnici projekta.

Cilj projekta „Stari i moćni“ je poboljšanjem informiranosti o pravima i uslugama iz sustava socijalne skrbi, te uključivanjem u aktivnosti lokalne zajednice smanjiti i spriječiti socijalnu isključenost osoba starije životne dobi i osoba s invaliditetom u Brodsko-posavskoj županiji.

I.V.

Ovih dana u sklopu projekta “Stari i moćni” kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na Radiju 92 fm (uživo i u programu) ugostili smo predstavnike Sindikalne podružnice umirovljenih grafičara grada Zagreba koji su turistički bili u Slavonskom Brodu.