DA I ONI TO MOGU

Udruga osoba s invaliditetom Slavonski Brod je osnovana 1984. godine s ciljem evidentiranja, okupljanja i skrbi o osobama s invaliditetom, odnosno osobama koje imaju oštećenje lokomotornog sustava 60% i više s području cijele Brodsko-posavske županije. U Udrugu je trenutno učlanjeno 340 osoba.Misija Udruge je razvijanje društvene svijesti o pravima, potrebama i potencijalima osoba s invaliditetom, te zagovaranje modela za njihovo ravnopravno i aktivno sudjelovanje i uključivanje u život zajednice.Tijekom ovih 30 i više godina Udruga se mijenjala i rasla. Ne samo da su promijenili ime i prostor u kojem rade, nego su promijenili i osnovne projektne aktivnosti. Od aktivističko-zagovaračke udruge postali su davatelji usluga u zajednici, tako da se, pored ostalih aktivnosti bave i pružanjem izvaninstitucionalnih oblika socijalnih usluga i to: usluge osobne asistencije za 28 osoba s najtežim invaliditetom, usluge pomoći u kući za 80-ak korisnika, usluge prijevoza prilagođenim kombijem, kupske aktivnosti i i što je vrlo važno, usluge pravnog i psihološkog informiranja i savjetovanja.

Kroz klupske aktivnosti članovi Udruge su uključeni u kreativne, umjetničke, sportske, rekreativne i druge sadržaje kojima kvalitetno provode slobodno vrijeme, stječu nove vještine i znanja, ali i razvijaju svoje preostale potencijale.

Kako bi u zajednici srušili predrasude o osobama s invaliditetom kao nemoćnim, pasivnim osobama koje uglavnom žive u izoliranim uvjetima od socijalnih naknada nužno je promijeniti i svijest samih osoba s invaliditetom o svojim mogućnostima. Nužno je mobilizirati sve svoje snage i potencijale kako bi dokazali DA, I ONI TO MOGU.

Vidjevši u medijima da i OSI mogu letjeti u jedrilici, prošle godine su kontaktirali i Aeroklub „Brod“ i njihovog ravnatelja Marinka Jozića koji ih je posjetio i svojim toplim, srdačnim pristupom razbio svaki strah i nedoumice. I kad su se poklopili svi povoljni uvjeti (popravljena jedrilica i izvrsno vrijeme) dogovoren je prvi termin letenja za članove Udruge Loco-Moto.

Predivni dečki i djevojke Aerokluba učinili su da se osjećaju moćno i snažno. I stvarno, nisu im bile potrebne nikakve posebne pripreme, samo dva spretna mladića da ih unesu u jedrilicu. Nevjerojatan osjećaj. Već nakon par sekundi svaki strah je nestao i samo su uživali u prekrasnom pogledu. Instruktor im je da nekoga uhvati panika, netko osjeti mučninu, bude i povraćanja, ali od njihovih članova nitko nije imao problema i svi su samo uživali. Oni koji ne mogu hodati po livadama, preletjeli su ih na krilima jedrilice i još jednom pokazali i sebi i drugima…DA, I ONI TO MOGU!

Ovaj hvalevrijedan događaj nastao je u sklopu projekta „Terapijsko letenje za članove Udruge osoba s invaliditetom Loco-Moto Slavonski Brod“. Projekt je financiran od strane Grada Slavonskog Broda i Aerokluba „Brod“. Velika nesebičnim činom osmijeh je stavljen na lica mnogih kojima ovakav događaj mnogo znači.

Članovi Udruge nisu osobe s „posebnim potrebama“. Potrebe osoba s invaliditetom su iste kao i kod svih ljudi. Potreba živjeti od svog rada, u svojoj obitelji, imati prijatelje, biti korisni zajednici, imati svoje hobije i ispunjen život. Njima su samo često potrebne određene prilagodbe ili podrška drugih ljudi u zadovoljavanju tih potreba. Kako to izgleda najbolje su pokazali dečki iz Aerokluba „Brod“. Članovi Udruge Loco-Moto su im zahvalni i poručuju da će ovo iskustvo letenja svakako ponoviti prvom prilikom.