Američki predsjednički izbori 2020.: Hoće li na ‘pandemijskim’ izborima Bijela kuća promijeniti stanara ili ne?

14 lis. 2020

Američki predsjednički izbori 2020.:

Hoće li na ‘pandemijskim’ izborima Bijela kuća promijeniti stanara ili ne?   

doc. dr. sc. Boško Picula  

Ususret američkim predsjedničkim izborima, u organizaciji Radija 92fm u Centru mladih, 17. listopada, u 19 sati, ugostit ćemo doc.dr.sc. Boška Piculu.

Teško se moglo zamisliti nepredvidljiviju i dramatičniju godinu od 2020. kada je riječ o američkim predsjedničkim izborima. Zasigurno medijski najpraćeniji te politički najutjecajniji izbori u demokratskom svijetu, izbori za čelni položaj američke izvršne vlasti ove su godine dobili povijesni atribut ‘pandemijski’. Naime, viroza COVID-19 koja se još u siječnju činila novom inačicom SARS-a, bolesti ograničene na Kinu i istočnu Aziju, u proljetnim je mjesecima postala globalnom prijetnjom zatvorivši velike dijelove svijeta u, doslovce, karantenu. Tako je ova u stotinu godina jedinstvena zdravstvena kriza promijenila niz segmenata života, uključujući i politički život niza zemalja. Među njima na prvom mjestu SAD-a koji je i dalje država s najvećim brojem zaraženih i preminulih od virusa SARS-CoV-2. Početkom godine smatran favoritom jesenskih predsjedničkih izbora, američki predsjednik Donald Trump zbog zdravstvene je i gospodarske krize u svojoj zemlji sada na korak do gubitka izbora. No, je li demokratski kandidat, bivši potpredsjednik Joe Biden uistinu blizu pobjedi ili će republikanci trijumfirati kao i 2016. zahvaljujući Trumpovoj osobnoj političkoj i medijskoj zvijezdi?

Koliko su ovogodišnji američki izbori neizvjesni? Može li doći do krize u prebrojavanju glasova kao i 2000.? Hoće li SAD dobiti prvu potpredsjednicu u povijesti? Koje su posebnosti američkoga izbornog modela za izbor šefa države? Kako mogu proteći istodobni kongresni izbori? Što mogu očekivati Hrvatska i ostatak svijeta ovisno o ishodu izbora 3. studenoga? I – hoće li se ili ne SAD promijeniti nakon po mnogo čemu jedinstvenih izbora dosad? Ova su pitanja u središtu predavanja i rasprave.

 

No comments yet

Skip to content